Hírek

Év felfedezettje 2016- Interjú II.

2017. január 3.

A szövetség vezetése a Szakmai Szakfelügyelő Bizottság javaslatára a 2016-os év felfedezettjének választotta Takács Angélát (és Teravágimov Virágot a H2O SE versenyzőjét). A sikeres és mozgalmas évről kérdeztük a BVSC válogatott sportolóját és egyesületi edzőjét, Horváthné Kovács Erikát.

Idén az Év felfedezettjének választott a szövetség elnöksége. Hogyan élted meg ezt?

Nem is számítottam erre, és nagyon- nagyon örültem a díjnak! 

2016-06-19_berci_geberle_mszusz_hungarian_open_132.jpg

A válogatottal szép eredményeket értetek el az év folyamán, gondolok itt a nyári COMEN Cup-ra, vagy az Olympic Hopes-ra. Melyik versenyt élvezted a legjobban és miért?

 A Comen Cup minden szempontból fantasztikus volt. A versenyt Izraelben rendezték meg, ahol még nem jártam. Gyönyörű uszodában versenyeztünk, mindenki kedves és figyelmes volt velünk. Nagyon motiváló volt látni, hogyan versenyeznek a világ élvonalába tartozó csapatok. Minden adott volt ahhoz, hogy a maximumot kihozzuk magunkból, nagyon jól sikerült a kűrünk a döntőben. A kötelező versenyszámok is pontosan úgy sikerültek, ahogyan szerettem volna, első helyen végeztem a csapatból.

Mennyire vagy izgulós a versenyek alkalmával?

Egy versenyre általában egy héttel előtte kezdünk ráhangolódni. Az edzéseken ilyenkor a feladatok is mások, leginkább fejben kell ott lennünk. Én a verseny közvetlen kezdete előtt szoktam izgulni, de amikor vízbe ugrok, minden megszűnik körülöttem és csak a kűrre, vagy a kötelezőre koncentrálok.

Melyik a kedvenc versenyszámod és miért?

Mindegyik versenyszámot más és más miatt szeretem. A válogatottban remekül összekovácsolódtunk, jó érzés megmutatni, mire vagyunk képesek. Együtt, csapatként. A duót mindig is szerettem, kiskorom óta indulok ebben a versenyszámban. Dávid Jankával duózunk most, a kűrünkben igazán felszabadultak és összehangoltak tudunk lenni.

15325276_1009935525819839_956416076307483996_o.jpg

Felnőtt/ junior kerettagként folyamatosan a nemzeti csapattal edzel, heti hatszor. Az intenzív edzések és versenyek mellett mégis kitűnő tanuló vagy, sőt tavaly „Jó tanuló, Jó sportoló” díjazásban is részesültél a Fővárostól és lakóhelyed kerületétől is. Hogyan sikerül összeegyeztetned az iskolai kötelezettségeket a válogatottsággal?

Kicsit nehéz, hogy az iskolában és az edzéseken is megfeleljek nemcsak az edzőim vagy a tanáraim elvárásainak, de a magam elé tűzött célokat is elérjem. Pontosan be kell osztanom a napomat, mikor mit csinálok. Kitűnő tanuló vagyok, talán ezért is tolerálják a tanáraim azt, ha nem tudtam készülni egy-egy órára, de mindent be kell pótolnom.

Mik a terveid és céljaid 2017-ben a válogatottal?

2017-ben sok jelentős nemzetközi versenyen veszünk részt a válogatottal. A folyamatos hazai és nemzetközi megmérettetések által technikailag és erőnlétileg is fejlődünk, mind egyénileg, mind pedig csapat szinten, és ez a teljesítményünkön is megmutatkozik. Szeretném az edzéseken és a versenyeken is a maximális teljesítményt nyújtani.

2020-ban ismét hazánk ad otthont az Európa- bajnokságnak. Mennyire motiváló tényező ez számodra?

2016-06-19_berci_geberle_mszusz_hungarian_open_307.jpg

Úgy gondolom, hogy minden sportolót örömmel tölt el, ha hazai közönség előtt versenyez. Nekem is plusz energiát adna, ha itthon mutathatnám meg, hogy mit is tudok. 2020-ban utoljára fogok junior korosztályban versenyezni, így remélem, hogy a következő időszakban megfelelő felkészüléssel és rengeteg munkával el tudok érni egy olyan szintre, hogy méltóvá váljak a felnőtt válogatottsághoz.

 

**********************************************************************

Egyesületed versenyzője, Takács Angéla lett az Év felfedezettje. Te, mint edző, hogyan éled meg ezt?

Nagy büszkeséggel, örömmel tölt el, Angi díja!  Én, már akkor nagyon-nagyon büszke voltam, mikor Natália a junior keretbe választotta! Saját nevelésű versenyzőnk, még úszni is nálunk tanult. Egész pici kora óta „építgetjük” és vezettük be „lépcsőről- lépcsőre”!

Remélem, hogy a szinkronúszó karriere csúcsára is felsegíthetem majd!

A BVSC hagyományosan jól szerepel az Országos Bajnokságokon és a Magyar Kupán. Nem volt ez másként idén sem. Miként értékelnéd a 2016-os évet?

Hála „Istennek” és az engem körülvevő edzőknek, és versenyzőinknek, már sokadik éve az élmezőnyben vagyunk. Ez az év, különösen nehéz volt, sokan befejezték a tehetségeink közül, mindhárom korosztályban, utánpótlás, junior, felnőttből is vesztettünk versenyzőt, kb. 10 főt.

Szerencsére, vagy inkább mondhatom, a fanatikus, szorgalmas munka, mindig meghozza az eredményét! A kimenők helyére bizonyítani vágyó gyerekeket sikerült pótolnunk, és a következetes munka ismét beigazolódott.

2016-11-20_mszusz_magyar_kupa_403.jpg

Közeleg a budapesti Masters VB időpontja. Mik a célok és az esélyek? Milyen versenyszámban fogtok elindulni a világeseményen? Mennyire motivál téged ez az esemény?

Nagy motiváció a VB előúszása! Bár még nehezen indulnak a gyerekek be rá, maguk sem hiszik, hogy megkaptuk a „jogot” !

A Mastersek teljes gőzzel, és kedvel edzenek! A terv egyenlőre, a 2 páros indulása, és a comboban való rajthoz állást fontolgatjuk még. A masters verseny egy külön világ. Itt valóban „örömúszás” van, senkit nem kényszerít semmi, és senki, hogy vízre-szálljon, vízbe-másszon és a kitűzött céljáért dolgozzon.

Mindenki, mindenkinek szurkol, és elismeri tudását! Óriási élmény volt London. Természetesen az eredmények sem utolsó szempontok.

Kitűzött célunk: mindkét párossal pontszerző hely, combóval esetleg, dobogó.

Mik a terveid és céljaid a 2017-es évre nézve klub szinten?

Tovább húzom a BVSV-Zugló „szekerét” remélhetőleg megtartva az első helyem a ranglistán, és természetesen a VB, és Masters VB-n a maximumot kihajtani a versenyzőimből! :)

Ja… és visszaszerezni a Magyar Kupát! :)

Versenynaptár

Nincs találat