Hírek

FINA World Series, Budapest

2018. május 18.

I. versenynap

Az ukránok rutinosabb párosa, Anasztaszja Szavcsuk és Jelizaveta Jakno szerezte az első aranyérmet a Műúszó Világkupa Budapest Open nyitónapján, megelőzve az összetettet vezető olasz duettet. Érdekesség, hogy az élmezőnyben végzett két ikerpár is.

A párosok rövidprogramjával indult a tíz állomásból álló, pénzdíjas FINA Világkupa-sorozat ötödik viadala, a műúszó Budapest Open. Ezzel a nemzetközi közvélemény által a világ jelenlegi elsőszámú uszodakomplexumának tartott Duna Arénában végre a műúszás is bemutatkozott egy nemzetközi viadallal az úszás, a műugrás és a vízilabda után.

Nyitányként az ukránok remekeltek: rutinosabb párosuk, Szavcsuk és Jakno megnyerte a viadalt, míg a fiatalabbak, a 16 és fél éves Alekszijiva-ikrek, Marina és Vladiszlava harmadikként végeztek. Igaz, a Világkupa-szabályok szerint az eredményeknél egy nemzetnél a magasabban rangsorolt egység produkciója számít, azaz a Vk-bronzérem egy másik ikerpárnak, az osztrák Alexandriknak jutott – ugyanakkor a szervezők a Budapest Open néven futó verseny keretében az alapviadalban harmadik Alekszijiváéknak is adtak érmet (hasonlóan az úszóknál bevett szokásokhoz: az Open kategóriában érmes külföldiek ugyanúgy kapnak érmet, mint azok, akik mögöttük az adott ország bajnokságában lettek dobogósok).

ws1de2.jpg

Szavcsuk és Jakno meggyőző fölénnyel nyerték meg a délelőtti számot, egyedüliként sikerült 90 pont fölé jutniuk, megelőzve az összetettet vezető rutinos olasz duót, Linda Cerruttit és Constanza Ferrót. „Mindannyian izgatottak voltunk, hiszen az új koreográfiát most mutattuk be először – mondta az ukrán csapattal korábban Európa-bajnoki aranyat, tavaly a Városligetben világbajnoki ezüstérmet szerző Szavcsuk a verseny után. – Szerintem jól sikerült, de természetesen van még mit javítani a glasgow-i Európa-bajnokságig.”

Műúszó Világkupa Budapest Open

Páros, rövidprogram
1. Anasztaszja Szavcsuk, Jelizaveta Jakno (UKR) 90.3170
2. Linda Cerrutti, Constanza Ferro (ITA) 88.0272
3. Anna-Maria Alexandri, Eirini Alexandri (AUT) 85.2773

 

Az ukránok behúzták a kombinációt is

Kettőből kettő az ukránok mérlege a Műúszó Világkupa Budapest Open nyitónapján, miután a délelőtti páros siker után a szabadkombinációs kűrben is ők kapták a legmagasabb pontszámot a Duna Arénában. A magyar válogatott a negyedik helyen végzett.

Remek napja volt a műúszás egyik egyre magasabbra törő nációjának: az ukránok a délelőtti páros rövidprogram után a délutáni szabadkombinációban is taroltak – Anasztaszja Szavcsuk és Jelizaveta Jakno ennek a produkciónak is részese volt, azaz ők két arannyal sétáltak ki az arénából. A dobásaikkal az oroszokat idéző – sőt, értők szerint időnként már le is köröző – csapat most is szédületeset alakított, az egyik mutatvány (amikor a vízből kiemelt társat az egyik csoport átdobta a másik égbe magasodó talpaira) különösen nagy sikert aratott. A pontozók is ezen a véleményen voltak, az ukránok hat tizeddel magasabb pontot kaptak, mint a Világkupa-sorozat párizsi nyitóversenyén, így még magabiztosabban előzték meg a spanyolokat.

Utóbbiak is szép gyakorlatot mutattak be, szintén 90 pont fölé kerültek, és voltaképpen elégedetten távoztak, hiszen ezúttal kizárólag a szabadkombinációs kűrjüket tesztelték. „Szerintem büszkék lehetünk magunkra, egész jól sikerült a gyakorlatunk – mondta egyik legrutinosabb tagjuk, a korábban világbajnoki bronzérmes Paula Ramirez. – A zenénk ugyanaz, mint a tavalyi budapesti világbajnokságon, de a koreográfián igazítottunk, van néhány új lány is a csapatban, úgyhogy fontos volt megnézni, hol tartunk.”

A magyar csapat titokban egy éremben reménykedett a mezőny ismeretében, de az izraeliek kétségkívül jobbak voltak, így ők lettek a bronzérmesek. (Jellemző, hogy az őket felkészítő legendás spanyol edzőnő, a hispánok nagyságát megalapozó, ugyanakkor kőkemény módszereiről híres és hírhedt Anna Tarres gyakorlatilag a dobogóról lejövő csapattagokat szinte azonnal visszaküldte a vízbe, és még egy órás tréninget vezényelt lányainak.)

Ettől még a magyar együttes negyedik helye szép eredmény, a közönség nagy ovációban részesítette őket, a szövetségi kapitány, Natalja Taraszova is elégedetten értékelt: „A mi célunk az, hogy lépésről lépésre haladjunk, és hogy folyamatosan közelítsünk a világ legjobbjaihoz. Ez ma is sikerült, de pontosan tudjuk, még rengeteget kell dolgoznunk.”

ws1du.JPG

A Világkupa-viadal szombaton 10 órától az egyéni és a csapat rövidprogrammal folytatódik, majd délután 17 órától a highlight kűr és a páros szabadprogram lesz műsoron.

Műúszó Világkupa Budapest Open

Szabad kombináció
1. Ukrajna 92.7000
2. Spanyolország 90.2000
3. Izrael 80.5333
4. Magyarország 77.3333


II. versenynap

„Megérkeztek” az oroszok: két arany délelőtt

Azonnal meglátszott az eredményjelzőn, hogy a sportágat két évtizede uraló oroszok képviselői is indultak a délelőtti programban a budapesti műúszó Világkupa második napján: fantasztikus gyakorlatokkal, 94 fölötti pontszámokkal nyerték a csapat és az egyéni rövidprogramot.

A csapat rövidprogramban elsőként az ukránok kápráztatták el a nézőket a Duna Arénában – ám később az oroszok megmutatták, miért uralják a sportágat éppen húsz éve (1998-ban, a perthi vb-n nyerték meg először a csapatversenyt – azóta az összes olimpián és világbajnokságon diadalmaskodtak). A kötelező elemekre épülő programot mindenkinél egy kicsit jobban, szebben, kidolgozottabban csinálják – és ebben a sportágban a 2.6 pontos különbség meglehetősen nagynak számít. Most ennyivel előzték meg az ukránokat, és csaknem egy teljes ponttal kaptak többet, mint a párizsi idénynyitón.
A csapat egyik legrutinosabb tagja, az olimpiai és nyolcszoros világbajnok Marija Surocskina így értékelte a gyakorlatukat: „A felkészülés közepén járunk, ehhez képest szerintem jól ment, de most eléggé az érzelmek dolgoznak bennünk, mert ilyenkor még harci üzemmódban vagyunk, hiszen holnap is van egy nagyon fontos szám. Azt sem tudnám megmondani, milyen hibákat csináltunk, mert egy dolog, hogy mi milyen érzésekkel jövünk ki a vízből, de a lényeg délután jön, amikor videón visszanézzük a gyakorlatot, és az edzőink részletesen értékelik a látottakat.”
Ebben a számban a magyar válogatott nem, viszont két klubcsapatunk is indult, a Medúzát látták jobbnak a pontozók, így ők lettek a hatodikak, míg a BVSC a hetedik helyen zárt.


Az egyéni rövidprogramban az volt a nagy kérdés, hogy az oroszok szupertehetsége, a 17 esztendős Varvara Szubbotina meg tudja-e előzni a rutinos ukrán Jelizaveta Jaknót, aki a nyitónapon párosban és szabad kombinációban is aranyérmes volt, és az ifjú vetélytárs „vízbe szállásáig” vezette a viadalt, mégpedig az egyetlen 90 feletti pontszámmal. Nos, az élete első felnőtt nemzetközi viadalán induló, egészen lenyűgöző testalkatú Szubbotina pontjai valósággal kilőttek a bíróknál: több mint 94 pontot kapott, hemzsegtek a 9.5, 9.6-os kalkulusok, így megnyerte a viadalt.

SZJ_6418_resize2.JPG

 

Ebben a versenyszámban három magyar is indult, a tavalyi világbajnokságon a Városligetben is szólózó Kiss Szofi volt a legjobb, ő a nyolcadik helyen zárt, míg Rényi Luca 12., Fodor Adél 13. lett.

SZJ_6345_resize3.JPG

 

Műúszó Világkupa Budapest Open – 2. nap, délelőtt

Csapat rövidprogram
1. Oroszország 94.6289
2. Ukrajna 92.0168
3. Olaszország 88.3951

Egyéni rövidprogram
1. Varvara Szubbotina (orosz) 94.1510
2. Jelizaveta Jakno (ukrán) 91.0814
3. Linda Cerruti (olasz) 88.5434

Egymáson lépdeltek az ukránok – egészen a dobogó tetejéig

Az ukránok visszavették a vezetést az aranyakat tekintve: bár a délelőttöt követően 2-2-re állt ez a „meccs” az oroszokkal, délután ismét két arany landolt náluk, az úgynevezett highlight kűrben, illetve a páros szabadprogramban. Természetesen leginkább azért, mert ezt a két számot ismét kihagyták az oroszok. Kiemelendő még Kiss Szofi és Dávid Janka hatodik helye párosban – ez egészen parádés teljesítmény volt a magyar lányoktól.

A sportág jelenlegi legjobbja, Szvetlana Kolesnyicsenko térdproblémái miatt az oroszok inkább nem kockáztatták, hogy egy kevésbé összedolgozott, rutintalanabb párost küldenek harcba az igen erős ukrán kettős ellen (kockáztatva verhetetlenségük mítoszát), így inkább az egyénire és a csapatra koncentrálnak Budapesten.

Ez persze megnyitotta a teret a többiek, elsősorban az ukránok előtt: a sportág egyik legígéretesebben fejlődő nációja mindkét páros-aranyat, valamint a szabadkombináció és a highlight kűr bajnoki címét is begyűjtötte.

A szombat délutánt nyitó highlight kűr egy relatíve új, egyelőre a kisebb viadalokon tesztelt versenyszám, amelynek során egy-egy csapat a repertoárjában szereplő koreográfiák leglátványosabb elemeit sűríti másfél percbe – de egy összefüggő számként adja elő. Nos, az ukránok mutattak néhány olyan kunsztot, amit mások nem: például a víz színén a hátakból összeálló „hídon” lépdelt végig az egyik csapattag. Ez az út aztán egyenesen a dobogó tetejéig vezetett.

SZJ_6539_resize.JPG

Később az Anasztaszja Szavcsuk, Jelizaveta Jakno duó ismét lekörözött mindenkit, így ők már a negyedik aranyérmüknél járnak a Duna Arénában (szabad kombinációban és highlightsban is ott voltak a medencében). Az olaszok rutinos párosa, Linda Cerruti és Constanza Ferro ismét ezüstig jutott, miután sikerült 90 fölé tolniuk a pontszámukat. A bronzérem esetében ugyanaz történt, mint pénteken: bár az ukránok juniorjai, az Alekszijiva-ikrek, Marina és Vlagyiszlava magasabb pontszámot kaptak, mint az osztrákok ikerpárja, Anna-Maria és Eirini Alexandri, a Világkupa-rangsorban egy nemzetnél csak egy eredmény számít, így az osztrákoké lett a bronz.

SZJ_6797_resize.JPG

A magyar párosok közül a válogatott színeiben induló, és az orosz kapitány, Natalja Taraszova által edzett Kiss Szofi és Dávid Janka nagyon szép programot adott elő (megjegyzendő, hogy a koreográfiát a sportág korszakos egyénisége, a négyszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok Anasztaszja Jermakova készítette lányaink számára). Jutalmuk nem maradt el: az igen előkelő 6. helyen végeztek! A BVSC-sek „háziversenyében” a Szentirmai Dalma, Fodor Flóra kettős egy leheletnyivel (433 ezreddel) több pontot kapott, mint Marx Dorottya és Belány Bodza, így ők zártak a 12. helyen.

SZJ_6722_resize.JPG

A zárónapon délelőtt az egyéni szabadprogram esedékes 10 órától, majd délután háromtól a nagy varázslat, a csapatok kűrje, megfejelve egy nem akármilyen gálával.

Műúszó Világkupa Budapest Open – 2. nap, délután

Highlight kűr
1. Ukrajna 93.1333
2. Izrael 79.7333
3. Szlovákia 75.1000

Páros szabadprogram
1. Anasztaszja Szavcsuk, Jelizaveta Jakno (UKR) 92.2668
2. Linda Cerrutti, Constanza Ferro (ITA) 90.5998
3. Anna-Maria Alexandri, Eirini Alexandri (AUT) 86.0000

III. Versenynap

Szubbotina: Russia’s Got Talent

Az oroszok új szupertehetsége, Varvara Szubbotina az egész verseny eddigi legmagasabb, 95 fölötti pontszámával nyerte meg a szóló szabadprogramot a FINA Műúszó Világkupa Budapest Open zárónapjának délelőttjén, a Duna Arénában. Kiss Szofi 7. helyen végzett, ami szintén remek teljesítmény.

Varvara Szubbotina gyakorlatilag olyan, mintha egy Russia’s Got Talent vetélkedőből lépett volna elő – amit az oroszok 17 éves szupertehetsége ad elő, az nem is műúszó szóló, sokkal több annál. Ízületei gyakorlatilag nincsenek, vagy ha vannak, semmiben nem gátolják, karjait, lábait gömbcsukló-szerűen képes bármilyen irányban és szögben hajlítani. A vasárnap délelőtti szabadprogramban a sarka nagyjából húszmásodpercenként tűnt fel a feje fölött, olykor mind a kettő.

SZJ_6965_resize.JPG

Amikor az oroszok nagyasszonyát, az elmúlt húsz év sikereit hangszerelő Tatyjána Prokrovszkaját arról kérdezték az arénában, hogy ki lehet a következő nagy versenyzőjük, a rendkívüli keménységéről ismert szövetségi kapitány teljesen szokatlan módon elérzékenyült: „Ó, hát Varvara! Csodálatos lány...”

Szubbotina maga szerényen fogadta a gratulációkat – egyébként jellemző, hogy az a Szvetlana Kolesnyicsenko tolmácsolt neki az eredményhirdetés után, aki jelenleg az elsőszámú orosz műúszó, a tavalyi budapesti vb-n ő szólózott, a párosokkal együtt négy aranyérmet nyert, és egyértelmű, Szubbotina záros határidőn belül átveszi az ő helyét. Mégis, Kolesnyicsenko rendkívüli szeretettel segíti a fiatal trónkövetelőt, a tolmácsolás mellett kíséri mindenhová, tanácsokat ad neki, a verseny után fényképezi az érmekkel, plusz különféle pózokban.

„Nagyon-nagyon örülök, hogy életem első felnőtt versenyén sikerült két aranyérmet nyernem, az eredménnyel is elégedett vagyok, de júliusban, a junior világbajnokságon még erősebb és még jobb leszek” – mondta Szubbotina, akit júluus 18. és 22. között csodálhatunk meg újra itt a Duna Arénában. Arra a kérdésre, mennyire van kész lélekben arra, hogy hamarosan ő lesz a sportág szuperhatalmának elsőszámú képviselője, mosolyogva válaszolt: „Fiatal vagyok még, nemigen gondolkodtam ezen. Nekem most egy dolgom van: napi 10-12 órát edzeni, hogy sikerüljön elérni a szintet, amit az elődeink miatt mindig mindenütt elvárnak az orosz műúszóktól.”

Szubbotina egyébként az egész esemény eddigi legmagasabb, 95-ön felüli pontszámával győzött, a bírók osztályzatai között már feltűnt a 9.7-es kalkulus is. Mögötte az ukránok csillaga, Jelizaveta Jakno lett a második, míg az olasz Linda Cerruti a harmadik (bár a másik ukrán, Anasztaszja Szavcsuk több pontot kapott, de az egy nemzet, egy rangsorolt induló szabály miatt neki nem jutott bronzérem).

SZJ_7020_resize2.JPG

A magyar indulók közül a várakozásoknak megfelelően Kiss Szofi kapta a legmagasabb pontszámot, ami közelít a hőn áhított 80-as határhoz (már csak 1.7999 hiányzik), és ezzel a Világkupa-összesítésben a 7. helyen végzett, míg Szabó Veronika 11., Rényi Luca 13-ikként zárt.

Műúszó Világkupa Budapest Open – 3. nap, délelőtt

Szóló szabadprogram
1. Varvara Szubbotina (orosz) 95.3330
2. Jelizaveta Jakno (ukrán) 92.7999
3. Linda Cerruti (olasz) 90.5668

 

Újabb orosz varázslat

Csaknem kétezer néző gyűlt össze a csapatversenyre és a gálára a Műúszó Világkupa Budapest Open utolsó napján a Duna Arénában. Az oroszok szenzációs gyakorlattal végeztek az élen, így az ukránokhoz hasonlóan négy elsőséggel zárták az eseményt. A magyar csapat negyedik lett.

Az orosz csapat jóvoltából a létező legmagasabb színvonal költözött be a Duna Arénába négy és fél percre vasárnap délután: a világversenyeken kereken húsz éve veretlen csapat némi ízelítőt abból, mit jelent ma a csúcskategória a műúszásban. Produkciójuk valóban elképesztő volt: lenyűgöző koreográfia, hihetetlen nehézségi fok – a végeredmény pedig az egész hétvége legmagasabb pontszáma, 97.000.

Az ukránok is nagyot alakítottak, a második helyükhöz kétség sem férhetett, míg az izraelieké lett a bronzérem. A magyar csapat is szépen szerepelt – ne feledjük, a juniorválogatottat versenyezteti a honi szövetség a felnőttek között, hogy minél jobban felkészüljenek a lányok a július 18-22-ei junior világbajnokságra, amelyre ugyancsak a Duna Arénában kerül sor.

A szövetségi kapitány, Natalja Taraszova természetesen nem volt teljesen elégedett a látottakkal, de azért dicsérte csapatát. „Az eleje és a vége jó volt a gyakorlatnak, a közepe viszont, hogy is mondjam, kissé puha. Megyünk tovább, jövő hétre, a madridi fordulóra igyekszünk minél több hibát kijavítani. A pontok magasabbak voltak, mint egy hete Szlovákiában, ami örömteli, de még rengeteget kell dolgoznunk, és akkor remélhetőleg még magasabbra jutunk.”

SZJ_7164_resize.JPG

A másik két magyar együttes, a klubként szereplő H2O SE a 6., a BVSC a 7. helyen zárt. A nyolc elsőségen az oroszok és az ukránok egyenlő mértékben osztoztak, mindkét küldöttség négy-négy aranyérmet visz haza – igaz, az ukránok csak azokban a számokban lettek elsők, amelyekben az oroszok nem indultak; utóbbiak mérlege 4/4. Az ukránok és az oroszok a legeredményesebbnek járó különdíjat megosztva kapták meg dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól.

SZJ_7320_resize.JPG

Az esemény színpompás gálával ért véget, melynek keretében először 90 utánpótláskorú ifjú adott elő a vízben egy közös kompozíciót, majd egy, az óriás kivetítőn mutatott koreográfiára együtt táncolt az összes résztvevő csapat, valamint a Duna Arénába kilátogató kétezer főnyi közönség.

SZJ_7297_resize.JPG

Műúszó Világkupa Budapest Open – 3. nap, délután

Csapat szabadprogram
1. Oroszország 97.0000
2. Ukrajna 93.3333
3. Izrael 80.6668

Részletes eredmények itt elérhetők.

Versenynaptár

Nincs találat