Hírek

Interjú Dr. Szőke Zsuzsannával

2017. augusztus 29.

SYNUS SC résztvevői a FINA Masters Világbajnokságon 2017 - Budapest, Hungary

Radványi Dóra (SYNUS - Hungary)

egyéni versenyszám / Solo  (25-29 korosztály)

világbajnoki ezüst érem

edzője: Dr. Szőke Zsuzsanna

Radványi Dóra - Goschy Miklós (Tartalék: Hevesi Réka) (SYNUS - Hungary)

vegyes páros versenyszám / vegyes páros (30-39 korosztály)

világbajnoki bronz érem

edzői: Madarász Fruzsina, Simon Bernadett, Dr. Szőke Zsuzsanna

Milyennek értékeli a budapesti Masters VB eredményeit?

Magyarországról 4 szinkronúszó sportegyesület 27 sportolója vett részt a Masters VB-n. Remek eredmények születtek! A SYNUS szinkronúszói 2 versenyszámban (4 versenygyakorlattal) indultak a Masters vb-n, mindkettőben érmes helyezést értek el! Fantasztikus érzés ott látni őket a világ élvonalában! Különösen jó érzés volt, hogy Dóri még aktív sportolóként kortárs szinkronúszóit / korábbi versenytársait (akik itt is versenyeztek) itt (is) legyőzve szerzett ezüst érmet és miénk a sporttörténelmi érdem is, hogy vegyes párosban első magyar párosként dobogóra állhattunk! A "gyermekeimre" (sportolóimra, edzőimre) hihetetlenül büszke vagyok, természetesen az eredményeinkre is! 

Hogyan készültek fel, hány edzést sikerült beiktatni heti szinten?

2017. januárjától egyesületi és önerős finanszírozás mellett heti 4-6 alkalommal kezdetben naponta 2-3, majd a felkészülés utolsó mezociklusában 3-6 órában edzettünk (szárazföldi, medencés, szinkronúszó, stb. edzésekkel). Minden versenyzőnk munka és család mellett hajnali és késő éjszakai edzésekkel készült. Munkánkat a SYNUS egyesületi edzőinek támogatása mellett (itt kiemelem Madarász Fruzsina és Simon Bernadett edzőket), Hajnal Attila (akrobatika), Kulik Johanna és Korom Péter (argentin tangó táncosok, tánctanárok) segítették! ...és persze az ikonikus, legendás Mr. Bill May! Köszönjük a felkészülésben nyújtott önzetlen támogatását, hasznos szakmai segítségét! E helyen külön köszönet az MNSK vezetőinek (Nagy Tímea, Dala Tamás, Hadházi Máté), a MOMSport vezetésének (Buranits Ildikó, Deák Tamás), a Diapolo-nak a felkészülésben és a versenyzéshez nyújtott támogatásáért! 

Mi adta az inspirációt a kűrök témájában és a zeneválasztásban?

Dóra lírai alkat, így az egyéni kűrzenék témájának választásakor ezt tartottuk fontosnak, ez volt a fő szempont, azaz, hogy ezt a lírai vonalat emeljük ki. A vegyes párosnál, a technikai program esetében a cél az volt, hogy egy közismert (a közönséget magával ragadó, dúdolásra késztető), jól "leszámolható" dallamot találjunk, a szabadprogramnál pedig ismert, dallamos, teátrális zenét kerestünk, melyben a férfi, a nő és a közöttük levő kapcsolat, dráma és szenvedély (mint örök téma) jól (emblematikusan) megjeleníthető. Köszönjük Horváth Imre és a Sportzene Stúdió támogatását a profi zenevágásban és a kiváló hangminőségért!

Mennyiben volt más a Masters vb hangulata mint az elit versenyeké?

A kérdésre válaszolva fontos megjegyezni, hogy a magyarországi mastersek (a sportág történeti okai miatt jórészt 25-30 éves szinkronúszók, (a kivételek sem többek 35-40-nél) akik koruk alapján adott esetben más országokban még akár a felnőtt válogatott keret tagjai.

Összehasonlítani a budapesti versenyt csak azért nem tudom, mert bár 2 SYNUS-os sportolónk (Kiss Szofi és Schwarcz Anett) is a válogatott keret tagjaként versenyzett a FINA vb-n, (és rendkívüli, anyai büszkeséggel szurkoltuk végig a magyar csapat versenyeit,) magam részéről vásároltam belépőjegyet és így, a lelátóról szerzett élményeim alapján tudom megítélni annak hangulatát, illetve korábbi szövetségi kapitányként/szövetségi edzőként más világversenyek hangulatával tudnám összehasonlítani a masters vb hangulatával. A masters belülről (is) fantasztikus volt. Ennyi boldog, a szó nem pejoratív értelmében "nem versengő", hanem egymást segítő, egymásnak örülő, szurkoló sportembert még nem láttam egy helyen! Egy nagy család volt közeli és távoli "rokonokkal"! Hihetetlenül színvonalas kűrök mellett mély tisztelet azoknak is akik esetleg sutábban, de rendkívüli odaadással versenyeztek! A lelátón kvázi nem volt különbség a hangulat tekintetében. Mindkettőn fantasztikus volt a közönség, amelynek soraiban a mastersen versenyző sportolók családtagjai és sporttársai mellett a régi szinkronos társak is kijöttek szurkolni! Sőt régebben a sportágunkban dolgozó edzők is "visszatértek" kicsit a medence partjára edzőként, versenybíróként! A magyar csapatok (és itt nem csak a részvevő sportegyesületekre gondolok) olyan támogatást adtak egymásnak, a részvevő sportolóknak, amelyért érdemes volt belevágni ebbe a nagy kalandba! E helyen köszönet a támogatóinknak, a szervezőknek, versenybíróknak, önkénteseknek, az edzőknek, sportolóknak a lehetőségért, az élményért, a FINA, az OC, a MSZUSZ vezetőinek, hogy megtiszteltek bennünket! 

Az elért sikerek után, megmaradnak a formációk, edzenek továbbra is, tervben van a következő masters versenyen való indulás?

Bár most minden masters résztvevőnk pihen és "hivatalos megbeszélés" ebben a témában nem volt, mégis - a sportolóink média nyilatkozatai alapján - határozottan igen a válasz a kérdésre! Sőt! Valami elindult a SYNUS -nál masters vonalon, amiről kabalából nem beszélünk még!  

Mi volt az az élmény, amit mindenképp kiemelne a versennyel kapcsolatban?

A közönség, a városligeti helyszín, az egyesületek közötti feltétel nélküli kooperáció, persze a csodásan csillogó érmeink és a sok-sok szeretet amit kaptunk!

 

Versenynaptár

Nincs találat