Hírek

Interjú az M4 Sport csatornán

2017. február 28.

Már csak néhány hónap van a vizes világbajnokságig, amire a szinkronúszó válogatott is szorgalmasan készül. Az M4 Sport csatorna vendége volt a Magyar Szinkronúszó Szövetség Kapitánya Natalia Tarasova és válogatott versenyzőnk, Kiss Szófi.

A válogatott keret tagjaival kapcsolatban Kiss Szofi a következőket mondta: Jelen pillanatban még megmérettetések közben vagyunk, nem állt össze a végleges a csapat. A VB előtt még 4 verseny indulunk, azok után dől el a végleges keret. Mindegyik versenyszámban megmérettetésben vagyunk egymással, 2 duó és 2 szóló versenyző, illetve csapatban 12 sportoló versenyzik a 8 helyért.

A szövetségi kapitány májusban, a Japánban rendezendő Japan Open után dönti el, hogy mely sportolók lesznek a válogatott keret tagjai a Világbajnokságra. A következő megmérettetés helyszíne a German Open Bonnban, ahol a szövetségi kapitány az összképet, a teljesítményt figyeli, ezek alapján lehet változás a csapat összetételben. Az orosz szinkronúszás edzésmódja, a sportolók kiválasztása egészen kiemelkedő és szigorú alapokon nyugszik. Natalia Tarasova a magyar válogatott tagjaival szemben is megköveteli a fegyelmet, saját tapasztalatait adja át a sportolóknak, ő maga is bemutatja a feladatokat, technikákat hogy minél könnyebben elsajátíthassák, megtanulhassák a lányok.

Mióta Natalia lett az edzőnk, jóval tudatosabbak és sokkal erősebbek az edzéseink, a mentális és fizikai határainkon is túl kell lépnünk, minden edzésen jobb teljesítményt kell nyújtanunk. Benne van a fejünkben a cél, a Világbajnokság, ezért mindenki megtesz mindent, hogy a legtöbbet hozza ki magából, nyilatkozta Kiss Szofi.

Natalia szerint nincsen határ a szinkronúszásban, hiszen ez az a sportág, amiben folyamatosan lehet tökéletesedni, fejlődni, kreatívabban dolgozni, a lányokon is ezt látja napi szinten. Bízik benne, hogy a világbajnokságon ez a befektetett energia meg is fog nyilvánulni. Az edzésmódszerével kapcsolatban elmondta, számára nagyon lényeges hogy maximális figyelmet kapjon a sportolóktól, szigorúan veszi, hogy mindenki teljes odafigyeléssel koncentráljon a feladatokra, nincs helye elvesztegetett időnek a felkészülések során. Cél az, hogy minél inkább döntő közelébe jussunk a versenyek alkalmával, lépésről lépésre haladunk évente. Tavaly a Junior Világbajnokságon 13. helyezést értünk el, ami az eddigi legjobb eredménye a Magyar Szinkronúszó Válogatottnak, mondta a szövetségi kapitány. Felnőtt korosztályban 21. helyen vagyunk, ennél jóval előbbre tudunk kerülni, nyilatkozta Kiss Szofi, hiszen egészen más az edzések módszertana, sokkal siker orientáltabb!

A koreográfiával kapcsolatban megtudtuk, hogy magyaros zenére készül a kűr, sokkal nehezebb, de ugyanakkor letisztultabb és az élmezőny koreográfiájához már közelebb áll. Natalia kifejezetten preferálja a magyar zenét, a közönség is nagyon lelkesen szokta fogadni. A technikai gyakorlat nagyon gyors és dinamikus, a kűrt ő maga találta ki és állította össze, természetesen bevonva a válogatott mellett tevékenykedő edző kollégákat Árkovics Petrát és Tringer Sárát, valamint a sportolókat is.

A Világbajnokság során a szinkronúszó versenyek helyszíne a Városliget lesz, csodálatos környezet Budapest szívében, magyar közönség előtt. A zsűri szubjektív megítélésén valamennyit segíthet a magyar válogatottnak ez a háttér. A nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy sokkal jobban motiválja a versenyzőket, pozitívan hat a teljesítményükre a hazai közönség bíztatása, nyilatkozta az orosz Szövetségi Kapitány.

Nagyon sok sikert kívánunk a sportolóknak az előttük álló versenyekhez, illetve a júliusban megrendezendő Világbajnokságra is. 

Versenynaptár

Nincs találat