Hírek

Junior EB

2018. június 26.

Junior műúszó Eb, Tampere, I. nap-  12. hellyel kezdtek a mieink

A finnországi Tamperében megkezdődött a junior műúszók vasárnapig tartó Európa-bajnoksága, amely a résztvevők jelentős része – köztük persze a magyarok – számára is főpróbának számít a július 18-22. között Budapesten, a Duna Arénában sorra kerülő korosztályos vb előtt.

A magyarok (Dávid Janka és Szabó Veronka) a nyitó számban, a párosok rövidprogramjában, 21 duó versengésében helyt álltak, a 12. helyet szerezték meg, ha – finoman fogalmazva – nem befolyásolja negatívan a szépen bemutatott gyakorlatuk értékelését a pontozás, akkor a szoros küzdelemben megelőzhették volna a közvetlenül előttük végző svájciakat, cseheket és osztrákokat is.

Az dobogós helyeken azoknak az országoknak a fiatal tehetségei osztoztak, amelyek egyébként is a sportág krémjét jelentik.

Páros rövidprogram: 1. Oroszország, 2. Ukrajna, 3. Spanyolország, ...9. Svájc 78.3355, 10. Csehország 75.1591, 11. Ausztria 74.5280, 12. MAGYARORSZÁG 74.1107.

IMG-20180626-WA0002.jpg


"A világbajnokság szempontjából nyugodt és elégedett vagyok, nagyon szép gyakorlatot mutattak be a lányok, amit sajnos a helyezésük nem feltétlenül tükröz egyértelműen" – értékelt Natalja Taraszova, válogatottunk szövetségi kapitánya.

Szerdán a folytatásban ismét Szabó Veronka következik, a szóló selejtezőjében, ahol 25-en próbálnak majd szerencsét, vele szemben a jogos elvárás: az első 12 közé kerülni, azaz ki kell harcolja a döntőbejutást.


II. nap

A második napon a délelőtti programban az egyéni szabadprogram selejtezőjét rendezték, a 25 fős mezőnyben ott volt Szabó Veronka is. Bár Natalja Taraszova szövetségi kapitány szerint volt már jobb gyakorlata is, helyt állt, 11. lett, így – az elvárásoknak megfelelően – biztosította helyét a szombati döntőben.

IMG-20180627-WA0004.jpg

Sűrű volt a program szerdán Tamperében a junior műúszó Európa-bajnokságon, délutáni a csapatok technikai döntőjében szerepeltek a kontinens legtehetségesebb fiataljai, köztük a magyar együttes.
 
Tizenöt csapat szállt vízbe, s bár a bemelegítés a mieink számára nem a legjobban sikerült, a versenyen tudták korrigálni a hibákat, egységes volt együttesünk, s végül a 10. helyet szerezte meg.
 
Szakértői vélemények szerint – tekintettel arra, hogy nincs az Eb-n pontozónk, s az ilyesmi, a sportág jellegét tekintve, akár döntő is lehet – mindenképpen jogos az elvárás: a budapesti vb-n, három hét múlva, ennél az egyébként jónak mondható pozícióból is előbbre lehet lépni.
 
Csapatunk tagjai: 
APÁTHY Anna / DÁVID Janka 
GÁCS Boglárka / GERSTENKORN Mira
HUNGLER Szabina / KASSAI Dóra
SZABÓ Anna / SZABÓ Veronka
 
Csapat technikai döntő: 1. Oroszország 91.4601, 2. Ukrajna 88.7496, 3. Spanyolország 85.4542, …9. Nagy-Britannia 76.5742, 10. MAGYARORSZÁG 74.5632.
 
Csütörtökön, az Eb harmadik napján a páros szabadprogram előcsatározása során 24 duet harcol majd a döntőbejutásért, köztük a Dávid Janka, Hungler Szabina kettős is.

IMG-20180627-WA0008.jpg

III. nap

A finnországi Tamperében folytatódott a junior műúszók Európa-bajnoksága és a párosok szabadprogramjának csütörtök délelőtti selejtezője újabb döntőbejutást hozott a magyar csapatnak: ezúttal a Dávid Janka, Hungler Szabina duónak sikerült teljesítenie a célkitűzést.

A magyar kettős a 24 indulós mezőnyben a 12. helyet szerezte meg, ennek köszönheti, hogy ott lehet a vasárnap délelőtti fináléban.

A selejtező eredménye: 1. Oroszország 90.8667, 2. Ukrajna 88.5000, 3. Spanyolország 86.1667, ...12. Magyarország 75.6000.

Délután az egyéni technikai döntőre kerül sor, ahol szintén Dávid Janka révén vagyunk érdekeltek, 23 riválisával szemben száll majd vízbe.

Zárónap

A finnországi Tamperében véget ért a junior műúszó Európa-bajnokság, amelyet a résztvevők méltán tekintettek főpróbának a korosztály július 18-22. között Budapesten sorra kerülő világbajnoksága előtt.

A vasárnapiak közül a mieink két szám döntőjében is érdekeltek voltak, délelőtt a párosok szabadprogramjában a Dávid Janka, Hungler Szabina duó szoros küzdelemben a 12. helyen végzett.

Délután a szerda óta tartó kontinensviadalon összességében is jól szereplő magyar fiatalok minden eddigit felülmúlóan helyt álltak: a szabadkombinációs kűrben, 10 csapat versengésében a figyelemreméltó és maradéktalanul dicséretes 7. helyet szerezték meg.

Válogatottunk összeállítása: Dávid Janka, Gács Boglárka, Gerstenkorn Mira, Hungler Szabina, Kassai Dóra, Kassai Kamilla, Péntek Lili, Szabó Anna, Szabó Veronka.

 

Versenynaptár

Nincs találat