Hírek

Sikeres edző- továbbképzés

2016. március 16.

A hévége folyamán lezajlott a négyfordulós edzőképzés második fordulója is, ahol neves szaktekintélyek előadásait hallgathatták a megjelentek a csodálatos Larus Étterem és Rendezvényközpont különtermében. Örömünkre szolgál, hogy az eseményen közel 40 fő vett részt, ugyanakkor sajnáljuk is, hogy az úgynevezett nagy, vagy sikeres élversenyzővel rendelkező egyesületek nem, vagy csak néhány órára jelentek meg.2016-03-14_mszusz_kepzes_009.jpg

A képzés első napján Szauder Gábor a „klasszikus úszás a szinkronúszásban” témával nyitotta a napot, majd őt Jennyfer Gray a LEN TSSC alelnöke követte, aki az utánpótlás kötelező gyakorlatok oktatásával kapcsolatos releváns információkkal látta el a hallgatóságot.

Az ebédszünetet követően Dr. Kassai Tamás kollégáival a vízből mentés elméleti alapjairól tartott előadást. Az elmélet után következett a gyakorlat, melynek helyszíne a TF uszoda volt. Szövetségünk számára kiemelten fontos, hogy a gyermekekkel foglalkozó edző kollégák tisztában legyenek a vízből mentés alapjaival és ezt folyamatosan frissítsék.

A második nap egy hatalmas szaktekintély, Dubecz József egyetemi docens közel háromórás előadásával kezdődött, melynek minden perce rendkívül élvezetes, közérthető és hasznos volt. Szervezetünk eltökélt szándéka, hogy Dubecz tanár Urat a későbbi képzésekre is meghívjuk ezzel is emelve annak színvonalát. Tanár úr kiemelte, hogy a sportág előre lepéséhez „első a nemzetközi siker és csak ezt követheti a klub érdek”. Érdemes szavaira odafigyelni, hiszen edzőként többek között többszörös Európa- bajnok (1997, 1999), EB II. Helyezett (1993, 1995) valamint 2000-ben  olimpiai bajnok a férfi vízilabda válogatottal, négyszeres Magyar Bajnok és háromszoros Magyar Kupa győztes. Ahhoz, hogy tartós és jelentős változás álljon be sportágunkban, az edzőknek is változtatniuk kell- „Aki itt ül és nem változtat, az nem hiba, az bűn”-fogalmazott a TF docense.

Tanár Úr kiemelte azt is, hogy edzőknek folyamatosan képezniük kell magukat és nem megelégedni azzal a tudással, amit évekkel ezelőtt megszereztek. A sportolói pályafutásukat edzőire cserélő korábbi versenyzők szakmai képzése is elengedhetetlen. Nem elfogadható, ha egy korábbi sportoló minden képesítés nélkül edzőként kezd el tevékenykedni. Ez egy szakma, melyhez alapos ismeretek szükségeltetnek és ahol a sportolói múlt csak előny, de nem mentesít a képesítés megszerzése alól.

A nap további részében Jennyfer Gray következett az utánpótlás kötelezők oktatásával, valamint a modern kűrök pontozásáról is előadást tartott.

Tuka Katalin FINA „A” minősítésű versenybírónk az edzők munkájáról beszélt bírói szemmel.

Összességében elmondható, hogy az önmagukat kepézni kívánó kollégák egy hasznos, minőségi kétnapos képzésen vehettek részt. 

Köszönjük az előadóknak a közreműködést, valamint a Larus Étteremnek a nívós helyszínt!

Versenynaptár

Nincs találat