Hírek

Év felfedezettje 2016- Interjú

2016. december 27.

A szövetség vezetése a Szakmai Szakfelügyelő Bizottság javaslatára a 2016-os év felfedezettjének választotta Teravágimov Virágot (és Takács Angélát a BVSC versenyzőjét), továbbá különdíjban is részesítette a sportolót, mint az érvényben lévő minősítési rendszer egyetlen "A" minősítésű versenyzőjét a 2015/16-os évad eredményei alapján. A sikeres évről kérdeztük a H2O SE sportolóját és felkészítő edzőjét, Rózsa Szandrát.

Az elmúlt egy év igazán sikeresnek tekinthető számodra. Szinte mindent megnyertél, amiben elindultál, így Gyermek korosztályban 5x Országos Bajnok, 4x Hungarian Open és 4x Magyar Kupa győztes vagy. Hogyan értékelnéd a 2016-os évedet? Van esetleg hiányérzeted?

Persze hogy van, az 5. Hungarian Open és az 5. Magyar Kupa győzelem! :) Egyébként természetesen azt hiszem nincs, és nem is lehet.

20160423_200915.jpg

Melyik győzelmedre emlékszel vissza a legszívesebben az elmúlt évből és miért?

Mindegyik kedves. Az országos bajnokság azért mert minden számban sikerült első helyezést elérni, ráadásul ugyanezen eredményekkel 4x MEC kupa győztes is lettem. A Hungarian Open és a Magyar Kupa győzelmek pedig azért, mert külföldi versenyzőkkel szemben is jó helyezést elérnem.

Idén az Év felfedezettjének választott a szövetség elnöksége, most pedig egy Különdíjban is részesültél, mint az ország egyetlen „A” minősítésű szinkronúszója. Hogyan éled meg ezeket a sikereket és mit jelentenek számodra ezek a díjak?

Nagyon-nagyon örülök a díjaknak. Rendkívül jó érzés valamiben eredményesnek lenni, de ezt persze fent is kell tartani, és lehet hogy még többet kell dolgozni, edzeni.

2016-11-20_mszusz_magyar_kupa_119.jpg

Mennyit edzel egy héten és hogyan tudod összeegyeztetni az iskolai kötelezettségekkel?

Hetente 5x3 órát edzünk, szárazföldön és vízben. A tanulással kapcsolatos dolgok szerencsére nem okoznak problémát. Lehetőség szerint minden szabad percet kihasználok, hogy megfelelően fel tudjak készülni egy iskolai napra. Ettől függetlenül nem érzem, hogy jelentős nehézséget jelentene. Persze az is fontos, hogy iskolám, a Veres Pálné Gimnázium támogatja a sportot és a sportolókat.

A sport és a tanulás mellett jut egyéb elfoglaltságra is időd? Milyen uszodán kívüli hobbijaid vannak és mikor tudsz ezeknek hódolni?

Mindenre lehet időt találni, csak jól kell beosztani, amivel néha azért akadnak gondjaim. Családi utazásokra, kirándulásokra és a baráti találkozókra mindig szakítok időt. Sokáig zenéltem is a szinkronúszás mellett és az is belefért. Mostanában már a pihenésé a fő szerep, melyet olvasással, zenehallgatással töltök2016-12-20_mszusz_dijatado_019.jpg.

Jövőre korosztályt váltasz és első éves utánpótlás versenyző leszel. Milyen eredményeket vársz magadtól és mik a kitűzött céljaid a 2017-es évre?

Huh, ez nehéz kérdés, mert nagyon sok jó versenyző van az UP korosztályban. Megpróbálok természetesen a lehető legjobban teljesíteni. Egy-egy versenyen már ki is próbáltam magam egy korosztállyal feljebb, egész jól sikerült. Kötelezőkben jó lenne folyamatosan legjobb 10-ben lenni, a többit majd meglátjuk.

Mik a távolabbi céljaid a szinkronúszásban?

Mindenképpen folytatni szeretném, versenyezni, külföldi versenyeken indulni. Talán a legfontosabb, hogy jó társaságban, jó eredményeket érjünk el.

 

Hogyan telnek az ünnepek? Januárig kapsz egy kis szünetet, vagy nincs megállás?

Talán lesz egy kis szünet. Szerencsére nagy a család és a baráti kör, így sokfelé megyünk ünnepelni. Tartunk elő szilveszteri bulit is, meg természetesen szilveszterezünk is. Aztán egy kis síelés.

 

*****************************************************************************************************************************************

Az elmúlt egy év igazán sikeresnek tekinthető a H2O SE számára, melynek a megkoronázásának is tekinthető az összetett Magyar Kupa győzelem. Hogyan értékelnéd az elmúlt éveteket?

A Magyar Kupa összesített győzelmének nagyon örültünk. Szuper évet zártunk ezzel az eredménnyel. Amely versenyeken elindultunk gyerek korosztályban majdnem minden versenyszámot sikerült megnyernünk. Az Országos Bajnokságon és MEC Kupán elért eredményekre vagyok a legbüszkébb. Gyermek korosztályban minden versenyszámban elsők lettünk. Összességében elégedett vagyok a 2016 os év eredményeivel és a lányok szorgalmas és odaadó munkájával. Bármilyen nehézség állt az utunkba próbáltunk maximálisan megfelelni mindenhol ahol képviseltettük egyesületünket.

A versenyződ lett az Év felfedezettje, illetve különdíjat is kapott a szövetségtől, mint egyetlen „A” minősítésű sportoló. Te, mint edző, hogyan éled meg ezeket a sikereket?

Nekem edzőként ez a siker volt az első olyan visszajelzés aminek a legjobban örültem. Virág rendkívül szorgalmas és remek versenyző. Nagyon büszke vagyok Rá és a arra a befektetett munkára amivel elérte ezt a titulust, az A minősítést. Az csak hab a tortán, hogy Neki sikerült egyedül az Országban. J Remélem, hogy a jövőben átélhetem újra, több versenyzőmmel ezt a csodás érzést.

Milyen versenyző és milyen alany Virág, edzői szemszögből?

Virág olyan ember aki bármibe belefog abból csak jó sülhet ki. Nem csak a sportban a tanulásban is jeleskedik. Nagyon szerény és alázatos. Kreatív sportoló. Mindent megtesz a szép eredményekért, de a legfontosabb számára az, hogy én elégedett legyek vele. Ebben az évben kezdett szolozni és párosozni. Kicsit tartott ettől, nem hitt magában. De ahogy haladtunk előre egyre magabiztosabb lett a versenyzésben is. Bármit  kérek Tőle maximálisan teljesíti, sőt. Nem csak egyénileg  jó de csapatban is összetartó ember. Felnéznek  Rá a társai van aki olyan szeretne lenni mint Ő. Szerintem ez igazán nagy elismerés, főleg, hogy 10-12 éves gyerekek.

2016-11-20_mszusz_magyar_kupa_402.jpg

A 2016-os év mondhatni úgy sikerült nektek, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Mi a terv és mi a cél 2017-re?

2017 es évben hasonló sikereket szeretnék elérni. Korosztályváltások lesznek januártól, ami a gyerekek számára nem egyszerű. Kipróbálták magukat a gyermek versenyzők utánpótlás korosztályban, több versenyen is. Sokat kell még dolgoznunk, főleg a kötelező gyakorlatokon. Új kűröket kapnak, amik hosszabbak, nehezebbek, erősebbek lesznek. Helyt kell állniuk a nagyobbak között. Ez még keményebb  munkával  fog járni. Szerintem venni fogjuk ezt az akadályt is. Gyermek korosztályban kezdőbb versenyzőkkel fogom kitölteni a csapatot. Nekik fejlődniük kell. Nagyon sok munka áll még előttünk. Bízom benne, hogy sikerül elérni a céljainkat. Szuper csapatom van, mindenki a maximális erőbedobással dolgozik. Legyen szó kicsiről nagyról.  Idén tényleg remek eredményeket értünk el. Természetesen a célom megvédeni az Országos Bajnoki címeket és Magyar Kupa első helyezésünket. Szeretnénk gyermek, utánpótlás és junior korosztályban nemzetköz versenyeken is részt venni, ahogy lehetőségünk lesz rá.

A 2010-es EB-n a válogatott tagjaként volt már alkalmad hazai közönség előtt versenyezni nagy nemzetközi versenyen. Nem gondoltál arra, hogy a 2017-es budapesti VB alkalmával Masters kategóriába visszatérj?

A 2010-es budapesti Európa Bajnokság egy szép emlék számomra. Hazai közönség előtt  szerepelni megmutatni a tudásunkat felemelő érzés. Én már aktívan nem szinkronúszom. Minden időmet és energiámat a lányok „nevelésébe” fektetem. E mellett dolgozom a családi vállalkozásunkban így nem maradna időm a felkészülésre. Mindenképpen tervezzük az egész egyesülettel, hogy élőben szurkolunk a Magyar Nemzeti Válogatottnak. Több lányom jelentkezett önkéntes segítőnek a Vb re. Úgy, hogy mindenképpen jelen leszünk az eseményen. 

Versenynaptár

Nincs találat